De wedstrijden voor jongeren bestaan uit drie rondes. De eerste ronde maken leerlingen op school: zij krijgen een ongeziene passage Latijn voorgelegd en moeten daarover vragen beantwoorden die betrekking hebben op de taal, de grammatica, tekstbegrip en de cultuur. De beste veertig worden geselecteerd voor de tweede ronde. De kandidaten lezen een vastgesteld pensum op school of zelfstandig en worden daarover tijdens een landelijke sessie bevraagd. Ook werken zij aan een schriftelijke verwerkingsopdracht bij dit pensum. De beste drie gaan door naar de finale waarin zij door universitaire docenten Latijnse taal en letterkunde worden bevraagd over een tweede, kleiner pensum. Hier strijden zij om de eerste, tweede en derde plaats.
De organiserende verenigingen stellen naast eeuwige roem, die de winnaars van de Klassieke Olympiaden ten deel valt, prachtige geldprijzen beschikbaar: 250 euro voor de eerste, 150 euro voor de tweede en 100 euro voor de derde plaats. Hiermee denken wij het enthousiasme en de belangstelling van leerlingen voor de klassieke talen te kunnen vergroten en gemotiveerde en talentvolle leerlingen de kans te geven hun beste kunnen te tonen. Voor de leerlingen die minder getalenteerd zijn, geldt uiteraard de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen.
Deze wedstrijd is speciaal voor leerlingen van klas vijf en zes van het gymnasium, maar ook heel goede leerlingen uit de vierde klas zijn van harte welkom. Examenkandidaten moeten rekening houden met het voorbereiden van twee pensa naast het reguliere examenpensum, wat wellicht problemen kan opleveren in het drukke examenjaar. Alle grammatica die leerlingen op het examen moeten beheersen wordt bekend verondersteld en deelnemers moeten overweg kunnen met het woordenboek Latijn van Harm Pinkster.
Zie de eregalerij voor de winnaars van deze herculische krachtmeting.