Et victores sunt ... prijswinnaars Klassieke Olympiaden 2013-2014

Op zaterdag 15 maart vond de uitreiking van de Klassieke Olympiaden 2013-2014 in het Rijksmuseum van Oudheden plaats. De jongeren werden deze middag nog onderworpen aan een tweede ronde Latijn of Grieks en voor de andere genodigden en belangstellenden was er een middagprogramma voorzien. Zo sprak Michel Buys over Aeneas in de popmuziek en vertelde verteller Paus Groos Verhalen van verandering uit Ovidius' Metamorfosen. Aan het eind van de middag konden de verschillende jurys de winnaars bekend maken.

Volwassenen
Voor de volwassenen Grieks zijn er twee tweede prijzen uitgereikt aan Hugo Koning en Thomas Meert. Voor de volwassen Latijn ging de eer naar Harm Poortvliet.

Jongeren Grieks
Bij de jongeren Grieks heeft Cécile de Jong (Adelbert College, Wassenaar) de eerste prijs gewonnen; Lotte Meester (Stedelijk Gymnasium, Leiden) won de tweede en Thijs Blom (Tabor College, Hoorn) de derde prijs.

Jongeren Latijn
Van de deelnemers Latijn heeft Maarten-Pieter Moolenburgh (Coderius College, Amersfoort) de eerste prijs gewonnen; Cécile de Jong (Adelbert College, Wassenaar) won de tweede prijs en Oscar Rommens (Klein Seminarie, Hoogstraten België) de derde.

De juryleden en organiserende verenigingen feliciteren alle winnaars en danken alle sponsoren (Eisma, Hermaion, Labrys en Primavera Pers). Speciale dank gaat uit naar het Christelijk Gymnasium te Utrecht en het Rijksmuseum van Oudheden voor het beschikbaar stellen hun locaties.

De Klassieke Olympiaden zijn een initiatief van de Vrienden van het Gymnasium, Vereniging van Classici Nederland en het Nederlands Klassiek Verbond.

De organisatie is inmiddels gestart met de editie 2014-2015: de wedstrijd Latijn zal plaatsvinden in november 2014 en de wedstrijd Grieks in januari 2015. Het pensum voor Grieks is vastgesteld op capita selecta uit de tragedie Iphigeneia in Aulis van Euripides en zal begin juli gepubliceerd worden.