Pensa tweede ronde 2017-2018 gepubliceerd!

Vandaag begint in het midden van het land de zomervakantie en de organisatie van de Klassieke Olympiaden is erin geslaagd om de pensa voor de tweede ronde te publiceren.

In september starten we weer met de Klassieke Olympiaden voor Latijn en Grieks. De eerste ronde bestaat ook dit jaar uit een grotendeels meerkeuzetoets op school. Dit jaar staat Tacitus bij Latijn centraal en Eripides' Andromache bij Grieks. Als docent kunt u na de zomer de opgaven voor de eerste ronde aanvragen.

De beste kandidaten uit de eerste ronde gaan door naar de landelijke tweede ronde die in januari plaatsvindt. Hiervoor lezen de leerlingen vooraf een pensum dat inhoudelijk bevraagd zal worden en waaraan een creatieve schriftelijke opdracht gekoppeld wordt. Deze pensa zijn inmiddels gepubliceerd en kunt u ook gebruiken voor het schoolexamen Latijn en Grieks. Bij Latijn lezen de leerlingen uit Tacitus' Annales over keizer Tiberius en zijn commandant Seianus die op de hoogste macht uit was en en niet schuwde om gebruik te maken van allerlei verderfelijke methodes om dit doel te realiseren. Voor Grieks bieden we een passage uit het tragediegenre aan. Euripides vertelt over de situatie na de inname van Troje. Andromache, de vrouw van Trojaanse strijder Hektor, gaat na de moord op haar zoontje Astyanax als oorlogsbuit mee naar Griekenland. Neoptolemos, de zoon van Achilles, is haar nieuwe meester en in Fhtia breekt onenigheid uit tussen diens vrouw Hermione en Andromache.

Na de selectie van de beste drie per taal uit de tweede ronde strijden de finalisten in maart in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden om de geldbedragen van 250, 150 en 100 euro en de eeuwige roem.

Wij wensen u een mooie zomer!

De Klassieke Olympiaden zijn een initiatief van de Vrienden van het Gymnasium, Vereniging Classici Nederland en het Nederlands Klassiek Verbond en worden financieel bijgestaan door Addisco Onderwijs, Atheneum Boekhandel, Eisma Edumedia, HermaionHistorische Uitgeverij, Labrys Reizen, Primavera Pers, Staal & Roeland en Theatergroep Aluin. Speciale dank gaat uit naar het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort en het Rijksmuseum van Oudheden voor het beschikbaar stellen van hun ruimtes.